torstai 25. marraskuuta 2010

Maassa maan tavalla


Asioita, jotka hämmentää:
  • baaripukeutuminen. Englantilaiset tytöt lähtevät illanviettoon päällä vesirajaa hipova mekko, naama kuin klovilla samalla kun illalla toikkaroivat korkkareissaan ilman takkia vesisateessa kohti yökerhoa. Miksette kiltit ihmiset pukeudu sään mukaan?
  • englantilaiset vanhemmat tykkää pukea lapsiaan perinteisten sukupuolinormitusten mukaan. Tytöillä on vauvasta lähtien hameet päällä, pinkkiä ja röyhelöä, ja monella oon nähnyt käsilaukunkin. Mulla tulee raja vastaan kuitenkin siinä, kun noin 12-vuotias kulkee korkokengissä. 
  • kierrätyksen puuttellisuus. Täällä ei esimerkiksi tunneta pullojen panttisysteemiä, ja vaikka kierrätykseen on annettu asianmukaiset pömpelit (paitsi ei biojätteelle), niin se ei ole läheskään niin yleistä kuin Suomessa. Täällä on jotenkin luovuttanut ilmapiiri minkäänlaisen ilmastonsuojelun suhteen, ja yksityisautoilu rehottaa siihen malliin että keuhkoja välillä raastaa. 
  • vasemmanpuoleinen liikenne. Eihän se yllätyksenä tullut, mutta edelleen aina välillä säikähdän autoa katsoessani, että apua, kuskin paikalla ei istu ketään! Eiku… Toistaiseksi en ole kuitenkaan meinannut tulla yliajetuksi kuin vain kerran. Autoilla ei myöskään ole pakkoa käyttää päivällä valoja (eikä vilkkuja näemmä) niin kuin Suomessa. Lisäksi ihmiset juoksee intomielin punasia päin autojen alle. 
  • englantilaisen ruuan raskaus/rasvaisuus. Ei lounaaksi vaan voi syödä sipsejä, ei siinä oo järkeä! No, täällä on. Oon onneksi talossa jossa laitan ruokani itse, sillä jo nyt tulee korvista ulos ranskalaiset, jotka tuntuu olevan ruuan kuin ruuan lisukkeena.  Oon käynyt täällä italialaisessa ravintolassa – ateriaan kuului ranskalaiset. Oon käynyt myös kreetalaisessa ravintolassa – ateriaan kuului ranskalaiset
  • ihmiset puhuvat hirveästi, mutta eivät silti juuri tule läheisemmiksi. Small talkia saa ja pitää harrastaa kaupan jonossa, koululla tulostimen ääressä, luennoilla. Eilen joku tuntematon tyttö hymyili mulle kadulla, hui!
  • kuivauskaapin puuttuminen. Pyyhkeisiin kuivaaminen tuntuu tehottomalta ja epähygieeniseltä. Varsinkin kun kämppikset salaa lainailee sitä uunilapuksi, se on sitten hyvä muistaa nyppiä lasagnen jämät pois ennen kuin alkaa lautasia kuivata. 
  • matot kokolattiamattojen päällä. Logiikka?
  • täällä käytetään edelleen shekkejä. Ei kukaan käytä shekkejä?
Onneksi monet kummastuttavista asioista on vain pieniä yksityiskohtia, joille voi suopeasti hymyillä ja vähän silittää päätä.

3 kommenttia:

  1. Hahaa, kuulostaa jotenkin niin tutulta! Olin muutama vuosi sitten 1,5kk Hastingsissa työssäoppimassa, ja kerkesin myös kummastella lähes kaikkia noita asioita. Etenkin tuo baaripukeutuminen (olin siellä just tähän samaan aikaan vuodesta) ja ne joka paikasta tunkevat ranskalaiset! Olin töissä koulussa, ja siellä kun katseli niitä ostettavissa olevia lounasvaihtoehtoja, niin tarjolla oli esim. lasagnea, jossa lisukkeena tietysti ranskikset! Vaikka suurella osalla oppilaistahan oli ne omat eväät, joihin hyvin usein kuului se sipsipussi... :)

    VastaaPoista
  2. Agreed! Ihme porukkaa. Mulla tulee ranskikset jo korvista ulos :D

    VastaaPoista
  3. Kirjoitit kaikesta, mitä minäkin ihmettelin siellä :)

    Se oli tosiaan ihan älytöntä, miten paljon sipsejä kulutettiin! Vanha kunnon Tesco tarjosi seuraavaa lounaspakettia hintaan 2 puntaa: kerrosvoileipä (valkoista leipää. tottakai) + vesi (sentään) + sipsipussi! Sitä ne kaikki siellä tuntuivat puputtavan koko ajan; shoppailukierroksella, kaupassa, kadulla, kotona, kouluevääksi, välipalaksi...... aikuiset, bisnesnaiset ja -miehet, koululaiset, äidit ja isät. Vanhuksilla en sentään nähnyt sipsipussia kourassa kovin usein. Ostettiin Lauran kanssa kyseinen setti kerran, ihan kokeilun vuoksi. Kyllähän siitä vatsa täyttyi, hetkellisesti.

    Briteissä saatais niin paljon rahaa kiertoon. jos ne alkais hoitaa pullokierrätystä! Joka kerta kirpaisi, kun piti laittaa käytetty juomapullo kylmästi roskiin.

    Nyt en ehdi kommentoida enempää, mutta nyökyttelen pontevasti kaikille noille epäkohdille. :D

    -Liisa

    VastaaPoista